Екскурзии Почивки Хотели

Начало English Bulgarian Facebook
тел +359 2 980 00 32
mobile :+359 878 272 100
mobile +359 879 368 664
e-mail:office@bellatravel.eu
цена до:
ГЪРЦИЯ 2024
Ранни 40%
ИСПАНИЯ 2024 СПА България
ХОТЕЛИ
ТУРЦИЯ 2024 ИТАЛИЯ
Екскурзии
Екскурзии,ПОЧИВКИ
BELLATRAVEL.BG
Контакти

Пътеводител Египет

Пътеводител Египет

 

Пътеводител за  Египет 

визите за туристи , кацащи в Хургада и Шарм Ел Шейх, са премахнати до 30.04.2021 г. от правителството на Египет.

 

 

ПРОГРАМИ за ЕГИПЕТ ТУК

 

 Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.
Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.
графия
Освен столицата на Египет, Кайро, другите големи градове в страната са: Александрия, Асуан, Assiout, El-Mahalla El-Kubra, Гиза, Хургада, Луксор, Ком Омбо, Порт Сафага, Порт Саид, Шарм ел-Шейх, Шубра Ел-Хема, Суец, Zagazig.
Страната се разделя грубо на 4 области, Горен Египет, Среден Египет, Долен Египет и Нубия.

ГРАНИЦИ ПО СУША  Граничи (в км) с Либия - 1 080, Судан - 1 260 и Израел - 240. Голяма част от страната е заета от пустинни плата - Либийска, Нубийска и Арабска пустиня.

ПЛОЩ1 001 450 кв.км

БРЕГОВА ЛИНИЯ   На север има излаз на Средиземно море (995 км), а на изток на Червено море (1941 км), свързани чрез Суецкия канал (дълж. 161 км, дълб. 13 м, прокаран 1859 - 1869 г.).

КЛИМАТ
предимно пустинен, тропически. Средни месечните температури - януари 12 - 16 градуса С, юли 24 - 34 градуса С, валежи - 100 - 300 мм. Единствената постоянна река е Нил, на която е построен Асуанският язовир. В делтата и долината на река Нил (дълга 1 200 км, широка до 20 км) е съсредоточен основния стопански живот на Египет (3 % от територията). Растителността - палми, акация, тамариск, кипарис, папирус и др., е по долината на Нил и оазисите.

През целия Египет, дните са често топли или горещи, а нощите са прохладни. Египет има само два сезона: мека зима от ноември до април и горещо лято от май до октомври. Единствената разлика между сезоните са промени в дневните температури и промени в преобладаващите ветрове. В крайбрежните райони, като температурите варират между средно-малко 14 ° C през зимата и средно не повече от 30 ° C през лятото. 

След като пристигнете в Египет на летището ще Ви посрещне представител с табелка, от който ще получите имиграционна карта, която се попълва на английски език. В паспорта ще Ви положат визова марка, след като платите таксата от 15$. След паспортните и митнически формалности, след като си получите багажа и си регистрирате видеокамерата (ако имате такава), заедно с представителя на фирмата се качвате в автобуса за трансфер до избрания от Вас хотел.

ЕТНО    Сегипетски араби - 98.8 %; нубийци - 0.6 %; други - 0.6 %; над 100 хил. д. - номади (бедуини).

РЕЛИГИЯмюсюлмани (сунити) - 86.1 %, християни - 13.8 % (от тях монофизити - 88.9 %, православни - 1.9 %, униати - 4.5 %, протестанти - 4.7 %), други - 0.1 %. Градско население - 46 %. На Синай живеят 0.5 % от населението на Египет.

НАСЕЛЕНИЕ 77 505 756    СТОЛИЦА Кайро   ЕЗИК   арабски - египетски арабски диалект, нубийски.    ВАЛУТА    египетска лира

ТРАНСПОРТ 4 700 км ж.п. линии, шосета - 35 000 км, морски пристанища Александрия, Суец, Порт Саид.

ТЕЛЕФОНЕН КОД 20

НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ        Денят на Революцията, 23 Юли 1952г.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО  република. Президентът се избира за 6 г. Той е главнокомандващ, назначава състава на правителството. Висш законодателен орган - Народно събрание от 454 депутата, избирани за 5 години.

Валута: Националната валута на Египет е египетският паунд или египетската лира (L.E.). Разменната монета е пиастрата. Един египетски паунд е равен на 100 пиастри. Хартиените купюри на паунда са по 1, 5, 10, 20, 50 и 100. Кредитни карти се приемат в повечето големи хотели, но не винаги се приемат в магазините. В магазините приемат и долари, но при по – неизгоден курс. Много банки изплащат пари по кредитните карти Euro/Master Card и Visa. Не изхвърляйте касовите бележки след обмяна на валутата – те ще ви трябват при заплащане на сметките в хотела. Валутен обмен : Можете да смените чуждестранна валута в банките, на летището, както и в обменните пунктове в хотелите ( по правило те работят по няколко часа сутрин и вечер ). Във всички банки курса е еднакъв, малко по-изгоден, отколкото в обменните бюра или в хотелите. Банките са отворени от понеделник до петък ( някои банки не работят и в петък ) от 10:00 до 13:30, а в неделя от 10 :00 до 12 :00. В оживените туристически центрове някои банки са отворени и до 21:00. При напускане на страната можете да обмените излишните си паундове в долари, затова е препоръчително да пазите квитанцията за обмяната от долари към паундове., както и да проверите получената сума след обмяна и да сверите текущия курс с указания в квитанцията.
Магазини: В частните лавки и магазинчета можете дълго да разглеждате стоката, да питате за цените и мястото на производство. Всичко това не задължава купувача да извърши покупка. Ако сте приели покана да изпиете чай или приемете някой дребен подарък от продавача, това ще му даде право да очаква да извършите покупка в неговия магазин. Обикновения контакт между продавач и купувач в Египет е превърнат в тържествен ритуал, те смятат, че купувача трябва да бъде съживен, заинтересуван, забавляван! През зимния период магазините обикновено работят от 9.00 до 20.00 с обедна почивка от 12.00 до 14.00. През лятото обедната почивка е от 14.00 до 16.00. Почивен ден – петък. В курортните зони в повечето магазини нямат фиксирани цени – след “пазарене” може да постигнете до 2 – 3 пъти по – ниска цена от първоначално обявената.
Широко развита в Египет е веригата от магазини за безмитна търговия DUTY FREE. Покупки в такива магазини могат да се извършват при наличието на паспорт до 24 часа след влизането си в страната. Спиртни напитки могат да се закупуват само в тези магазини, като това задължително се отбелязва в паспорта на клиента. По време на престоя си туристите могат да закупят до 3 л спиртни напитки, или 2 л спиртни напитки и един стек бира. В Макади Бей, Ел Гуна, Сафага и Марса Алам няма магазини DUTY FREE, такъв има само в Хургада!
Сувенири: Най – популярните сувенири в Египет са папирусите, парфюмните масла и есенции, статуетки от базалт и алабастър, изделия от злато и сребро, малахит и скъпоценни камъни, картуши, бръмбари – скарабеи, наргилета и национални одежди. Египет е наводнен с изделия от оризова или бананова хартия с щамповани рисунки,

Най-удобният и в същото време евтин транспорт в Египет са такситата, които е най-добре да се викат от рецепцията или на излизане от хотела. За цената е добре да се споразумеете с шофьора предварително. Тя зависи от разстоянието и варира от 10 LЕ до 30 LЕ.
Можете също така да си вземете кола под наем, цената варира от 70$ (за лек автомобил) до 300$ / на ден (за офроуд автомобил). За целта трябва да имате шофьорска книжка по международен образец, кредитна карта или гаранция във вид на пари в брой. Задължително се убедете, дали автомобилът има пълна застраховка. Моля да имате предвид особеностите на движението, тук на практика няма правила за движение по пътищата.
Предвижването между отдалечените градове се осъществява с конвой.
Телефони: Можете да провеждате местни телефонни разговори от уличните телефони, намиращи се почти навсякъде в големите градове, от пощите, където има установени тарифи за разговори извън страната. Можете да се обадите в България и направо от хотела, като в такъв случай разговора ще ви струва около 20 паунда за минута (3-4 долара). Можете също така да си купите фонокарта за някои улични телефони, което е най-изгодния вариант ( около 1 долар на минута ). За да позвъните в България, наберете 00359, след което кода на града / мобилния оператор и после съответния номер.
Ресторанти : разположени са основно на територията на хотелите. Трябва да се има предвид, че глобата за внасяне на алкохол отвън на територията на хотелите, или в баровете и дискотеките е около 100 египетски паунда.
Електричество: Напрежението в мрежата е 220 V.
Бакшиш в Египет от вас очакват сервитьорите, гидовете, носачите, таксиметровите шофьори, пиколата и много други. Носете със себе си банкноти от по 50 пиастри и 1 динар – малка и напълно достатъчна сума. В ресторантите е прието да сте оставя около 10% (освен данъците и процента за обслужване, включен в сметката). Бакшишът не е задължителен, но той е признак на добър тон, ако клиентът е останал доволен от обслужването. Не давайте бакшиш повече от 1 паунд ( ако от вас очакват по – голям бакшиш, те сами ще си го поискат )
Спешни телефони: Полиция – 122, бърза помощ- 123, противопожарна охрана – 125.
ПОСОЛСТВО   EGYPT, CAIRO Embassy of the Republic of Bulgaria
6, El Malek El Afdal Str. Zamalek
Тел.: (0020 2) 736 30 25, 736 60 77
Факс: (0020 2) 736 38 26; E-mail: mka@link.com.eg,  bulembcai@link.net, bulembcai@yahoo.com 

ЗАБЕЛЕЖКИ

Категорично НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА :
Употребата на вода от чешмата (за миене на плодове и почистване на зъби също така е добре да се използва бутилирана или преварена вода),
Купуването на наливни разхладителни напитки и лед за охлаждане на напитките от продавачи на улицата,
Злоупотребата с алкохол (употребата на алкохол не е забранена, но за нетрезно състояние на обществени места могат да Ви арестуват),
Търговията с наркотици (египетското законодателство предвижда най-строги наказателни мерки),
Фотографирането на военни обекти,
Събирането “за спомен” на отломки от исторически паметници,
Качването по пирамидите,
Къпането и слънчевите бани напълно голи,
Отрязването и повреждането на корали,
Къпането в Нил,
Ходенето боси или лежането на земята без постелка по бреговете на Нил.
Ако решите да пояздите камила, трябва да имате предвид, че може да се качите на камилата безплатно, но за да слезете от нея, ще се наложи да си платите.
Хотелите не носят отговорност за Вашите ценности и пари, затова е добре да използвате сейфовете (в повечето хотели сейфове има в самите стаи и наемайки ги, Ви дават единствено ключовете от сейфа).
Ако мислите да се запишете на допълнителна екскурзия, не забравяйте да вземете паспорта си.
При къпане в морето се постарайте нищо да не пипате с ръце, тъй като голяма част от рибите са отровни. Забранено е късането на корали (глоба до 100$), също така препоръчваме да използвате специални обувки, които можете да си купите в местните магазини. Ако Ви е ухапала риба или сте настъпали морски таралеж, веднага полейте мястото с вода и се обърнете към лекар. След залез слънце къпането в морето е забранено.
Тъй като климатът в Египет е горещ, добре е да си приготвите за пътуването дрехи от естествени материи: памучни, ленени или леки вълнени тъкани, както и шапка за слънце.
Преди заминаване си вземете аптечка за първа помощ, която ще Ви помогне при леки неразположения, ще Ви спести време да търсите лекарства и ще избегнете проблемите, свързани с общуването на чужд език, освен това голяма част от лекарствата могат да имат различни имена в отделните страни. Добре е да си вземете лекарства срещу стомашни и чревни заболявания и таблетки за дезинфектиране на водата.

Препоръчваме да вземете със себе си:
болкоуспокоителни и сърдечно-съдови лекарства,
лекарства за стомашни и чревни разстройства,
лекарства против прилошаване по време на пътуване,
средства против ухапване от насекоми,
превързочни материали,
водоустойчив лейкопласт,
капки за очи,
слънцезащитен крем.

В Египет има държавни и частни клиники, в които обслужването е платено. При настъпване на застрахователно събитие трябва да се обърнете към застрахователната компания, като се обадите на телефона, посочен на застрахователната полица. Само след непосредствено информиране на застрахователната компания и координирането от нейна страна на Вашите действия ще Ви бъде предоставено безплатно (или с последващо компенсиране на разходите) обслужване съгласно застрахователната полица (вж. Общите условия към полицата). Молим внимателно да се запознаете със застрахователната полица и да обърнете внимание на събитията, които не се покриват от нея.

 

123.BG Ltd