Екскурзии Почивки Хотели

Начало English Bulgarian Facebook
тел +359 2 980 00 32
mobile :+359 878 272 100
mobile +359 879 368 664
e-mail:office@bellatravel.eu
цена до:
ГЪРЦИЯ 2024
Ранни 40%
Хотели на Море БЪЛГАРИЯ СПА България
ХОТЕЛИ
ТУРЦИЯ 2024 ИТАЛИЯ
Екскурзии
Екскурзии,ПОЧИВКИ
BELLATRAVEL.BG
Контакти

Два Балкански КАРНАВАЛА-НАУСА и СТРУМИЦА 2020 и Баба Марта

2 Дни/2 Нощувки 127 лв.
Два Балкански КАРНАВАЛА-НАУСА и СТРУМИЦА 2020 и Баба Марта

 Карнавал в  Струмица и Науса 2020

Северна Македония и Гърция

 

ПРОГРАМА: СОФИЯ-Дойран-СТРУМИЦА -НАУСА-СОФИЯ

 

 транспорт автобус
 дата   29.02.2020 - 01.03.2020

2 дни /1 нощувка 

Промоционална цена 127 лв
валидна при плащане до 31.01.2020 

стандартна цена 137 лв
валидна при плащане от 01.02.2020


Карнавалът в Науса по-известен в Гърция като „Apokria” се провежда на Сирни Заговезни, непосредствено преди Великденския пост. Корените на този карнавал се крият далече назад във времето, затова и в протичането на празненствата са вплетени много древни местни фолклорни обичаи, а също така и сцени на провели се в региона исторически събития. Историята е свързана и с древните фестивали за посрещането на пролетта, през които се чества Дионис, древногръцкия бог на виното.  От тогава до наши дни тези обичаи съществуват неизменни и се предават от поколение на поколение през вековете.   
Маската (Pròsopos) е най-важният елемент на костюма на основните персонажи в карнавалното шествие „Еничар“ и „Булка“. Има само две работилници, които произвеждат тези ръчно изработени маски. Те са изработени от дебел плат, покрит от двете страни с чист пчелен восък. Това помага да се поддържа нормална температурата на лицата на танцьорите, тъй като няма дупка на носа и има много малък отвор за устата. След това маската отвън се боядисва с темперна боя на яйчена основа. Мустаците са направени от конски косми и катран, но  най-впечатляващият елемент на маската е неговата "tarampoulo" – тюрбан от чиста коприна, който е с дължина 3.6 метра и се прикрепя към маската със специален възел. В древни времена, белият цвят на маската символизира мъртвата природа на зимата, а червените петна, представят пробуждането на природата през пролетта. Маршрутът на шествието, облеклото на участниците, музикалният репертоар, използваните инструменти, танците са едни и същи от векове. По традиция ролите на основните герои  се изпълняват от млади мъже, които танцуват по улиците на града под акомпанимент на зурна и тавор. Участниците са облечени с традиционни за района носии с къси плисирани поли, а на гърдите им висят нанизи от сребърни монети и други звънящи монети, чиято цел е да гонят злото.. Неразделна част от празненствата е пиенето на местното вино и пробване на традиционните за региона специалитети. Обичаят започва в първата неделя на Карнавала, като групите посещават домовете на своите близки и празнуват. В неделя на всички групи се срещат в района на "Испитли", за да празнуват с традиционни баници, специални десерти, направени в тигани и изобилие на вино.

Градът, който никога не спи... Градът под Царевите кули, в Струмишката котловина, заобиколен от природни красоти и много настроение, Струмица Ви очаква с един от най-веселите Балкански карнавали и пиперливото си чувство за хумор!
Различният Гръцки Карнавал - този в Науса!
Вълшебна атмосфера на звуци, цветове и веселие!


Ден 1:
София - Струмица - 220 км.

Отпътуване в 08:00 ч. от гр. София, площад "Руски паметник" в посока Петрич.
Преминаване на КПП Златарево - Ново село.
Отпътуване към село Водоча и манастира Св. Леонтий - със запазени стенописи, посветени на Св. Леонтий, Св. 40 мъченици и детството на Св. Богородица.

Отпътуване към Велюса. Посещение на манарстира „Св. Богородица Милостива“ над село Велюса.
Манастирският комплекс е уникален с осмоъгълния купол на църквата, единствената част от Светата обител, запазена от годината на сътворението й - 1080 г. Още император Алексeй I Комнин е възхитен от Велюския манастир и го увековечава в летописите си като място с възвисяваща красота.

Отпътуване за Струмица – приветлив и живописно разположен, градът Ви очаква с един от най-веселите Балкански карнавали и пиперливото си чувство за хумор!
Свободно време за посещение на събитията от най-важния ден на карнавала.

Отпътуване от Струмица късно вечерта.
Настаняване в хотел в района на Македония/Дойран.
Нощувка.

Ден 2:
Дойран - Науса - 140 км.
Науса - София - 380 км.

Закуска.
Отпътуване към Гърция.
Посещене на историческия, живописен и непознат град в Гърция - Науса.
Там групата ще се потопи в празничната карнавална атмосфера. Всеки който желае може да опита от традиционните ястия, сладкиши, прочутото вино и гостоприемството на местните хора.

Карнавалът е обвързан с най-големия християнски празник за гърците – Великден, с дълбоки корени, вплитащи местната традиция и героичните битки през вековете. В днешния си вид се празнува от края на 19-ти век, след освобождението на тези земи от Осмиците.
В необикновеното шествия участват музиканти, танцьори, маскирани традиционно за региона кукери, които пресъздават вълшебна атмосфера, разигравайки сцени от историята на във вихъра на празнично веселие и жизнерадост.
Свободно време.

Отпътуване за България.
Завръщане в София късно вечерта.

Промоционална цена 127 лв
валидна при плащане до 31.01.2020 

 стандартна цена 137 лв
валидна при плащане от 01.02.2020

Цената включва

Транспорт с туристически автобус

1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Дойран
посещение на манастирите Велюса и Водоча
посещение на Струмица за карнавала
посещение на Науса за карнавала

водач по време на екскурзията


Цената не включва

медицинска застраховка с покритие 2000 евро за лица до 65 г. – 2 лв.
медицинска застраховка с покритие 2000 евро за лица oт 65 г. до 79 г. – 3 лв.

1 вечеря с жива музика без лимит на местни напитки по желание
Разходи от личен характер

 

 

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 туристи.
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи:  7 дни преди началната дата на отпътуване.

Начин на плащане: депозит 30% от пакетната цена, доплащане – до 14 дни преди отпътуване.


Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт. За деца под 18 години пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето. За Република Гърция няма визови, санитарни и медицински ограничения и специални изисквания.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до Гърция, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини. 

123.BG Ltd