Екскурзии Почивки Круизи

Начало English Bulgarian Facebook
тел +359 2 980 00 32
mobile :+359 878 272 100
e-mail:office@bellatravel.eu
цена до:
Море България 2019 Хотели ГЪРЦИЯ
2019
Почивки Турция
Ранни записвания
ИТАЛИЯ 2019 EГИПЕТ 2019 СПА хотели България Контакти

КАРНАВАЛ В НАУСА 2017 СЪС СОЛУН И МЕТЕОРА

3 Дни/2 Нощувки 165 лв.
КАРНАВАЛ В НАУСА 2017 СЪС СОЛУН И МЕТЕОРА

 ПРОГРАМА: СОФИЯ-СОЛУН-ПАРАЛИЯ КАТЕРИНИ-ВЕРГИНА-НАУСА-СОФИЯ

24/02/2017 - 26/02/2017

Карнавалът в Науса по-известен в Гърция като „Apokria” се провежда на Сирни Заговезни, непосредствено преди Великденския пост. Корените на този карнавал се крият далече назад във времето, затова и в протичането на празненствата са вплетени много древни местни фолклорни обичаи, а също така и сцени на провели се в региона исторически събития. Съществува в днешния си вид от края на 19 и нач. на 20 век, като всяка година празненствата протичат по един и същи стриктно спазван през годините ред на провеждане. Една от историите ни разказва, че тези обичаи се спазват още от далечната 1705 година, когато османците пристигнали за годишното наемане на малки деца като еничари за войската на султана. Жителите на тогавашното село Науса се опълчили и избили османските пратеници. В отговор на това османската армия напада града и  избива много мъже. На следващата година, в памет на това голямо нещастие,групи танцьори започнали да изпълняват ритуално шествие, следващо гръцкият православен обичай "Epitafios" (епитафия). Точната история всъщност не е известна, но има много признаци, че освен всичко друго,  тя е свързана и с древните фестивали за посрещането на пролетта, през които се чества Дионис, древногръцкия бог на виното.  От тогава до наши дни тези обичаи съществуват неизменни и се предават от поколение на поколение през вековете.   
Маската (Pròsopos) е най-важният елемент на костюма на основните персонажи в карнавалното шествие „Еничар“ и „Булка“. Има само две работилници, които произвеждат тези ръчно изработени маски. Те са изработени от дебел плат, покрит от двете страни с чист пчелен восък. Това помага да се поддържа нормална температурата на лицата на танцьорите, тъй като няма дупка на носа и има много малък отвор за устата. След това маската отвън се боядисва с темперна боя на яйчена основа. Мустаците са направени от конски косми и катран, но  най-впечатляващият елемент на маската е неговата "tarampoulo" – тюрбан от чиста коприна, който е с дължина 3.6 метра и се прикрепя към маската със специален възел. В древни времена, белият цвят на маската символизира мъртвата природа на зимата, а червените петна, представят пробуждането на природата през пролетта. Маршрутът на шествието, облеклото на участниците, музикалният репертоар, използваните инструменти, танците са едни и същи от векове. По традиция ролите на основните герои  се изпълняват от млади мъже, които танцуват по улиците на града под акомпанимент на зурна и тавор. Участниците са облечени с традиционни за района носии с къси плисирани поли, а на гърдите им висят нанизи от сребърни монети и други звънящи монети, чиято цел е да гонят злото. Според друго предание, звънът на среброто събужда земята. Неразделна част от празненствата е пиенето на местното вино и пробване на традиционните за региона специалитети. Обичаят започва в първата неделя на Карнавала, като групите посещават домовете на своите близки и празнуват. В неделя на всички групи се срещат в района на "Испитли", за да празнуват с традиционни баници, специални десерти, направени в тигани и изобилие на вино.

1–ви ден: /24.02.2017/ - Отпътуване от София, в 7:00 часа паркинга пред стадион „В.Левски“ по маршрут София-Солун-Паралия Катерини. Пристигане в Солун около обяд. Панорамна туристическа обиколка на града с автобус със слизане на следните обекти: Бялата кула – един от символите на града, Националния театър, Паметниците на Филип и Александър Македонски, Панаирния град, Арката на Галерий - построена през 305 г. за отпразнуване на окончателната победа на император Галер Максимилиан над персите, Ротондата „Свети Георги„ , старата част на града и фото пауза на крепостта "Ептапиргио" с чудесна панорама към Термаическия залив. Посещение на Църквата "Св. Димитър" - Солунският чудотворец и покровител на града.  Следва обиколка в пешеходната зона на града с известния солунски пазар и площад Аристотелис с паметника на известният гръцки премиер след Освобождението - Елефтериос Венизелос.  Свободно време за разходки по търговските улици "Егнатия" и „Цимиски„. Отпътуване за курорта Паралия Катерини /на около 70 км от Солун/. Паралия Катерини е курортно селище  на брега на Егейско море. Разположено е в близост до много забележителности във вътрешността на страната – Вергина, Дион, Платамонас, манастирите Метеора.  Курортът има яхтено пристанище и голямо разнообразие от различни категории хотели, ресторанти и таверни, предлагащи международна и гръцка кухня. Плажът на егейското крайбрежие на Паралия Катерини е широк, със златист пясък, а фонът е съставен от иглолистни гори в планината Олимп. Настаняване в хотел С категория. Свободно време за вечеря. Нощувка.

2-ри ден: /25.02.2017/ - Закуска. Свободен ден във курорта или ♥ програма по желание – целодневна екскурзия до скалните манастири Метеорите. Метеора е удивително място в Централна Гърция - Тесалия, където е все още жива втората по големина и по важност (след Света Гора) монашеска република, обитаваща манастири на върховете на грандиозни, устремени към небето, скални кули. Остриетата, конусите и стръмните скали на този извънземен пейзаж са създадени от морето, което е заляло равнините тук преди 30 милиона години. Метеора означава буквално „във въздуха“ и има над 60 остри върха, изглеждащи като щъркелови гнезда върху комин. Манастирите са  едно от най-привлекателните места за поклонници и туристи, които неслучайно ги наричат Осмото чудо на света. Посещение на Манастира "Св.Преображение " - Големият Метеор и на работилница за изработка на автентични икони и сувенири. Отпътуване обратно за Паралия Катерини. По пътя спиране на кратка почивка в долината Темпи  при изворите на Афродита и скалния параклис на Света Петка, съхранил за поклонение и старинна икона, намерена в пещера където се е появила лековита вода. Кратка фотопауза при крепостта Платамона, построена вероятно в 13 век от Теодор Тетрагонитис, един изключителен исторически паметник, където през лятото се провеждат представления, музикални концерти и други културни събития в рамките на фестивала на Олимп. Връщане в хотела. Свободно време за вечеря или  по желание посещение на гръцка таверна с жива музика, вечеря и напитки. Нощувка.

3-ти ден: /26.02.2017/ Закуска. Отпътуване за Вергина – селището, което някога е било първата древна македонска столица Еге. Посещение на музея, съхранил гробницата на прочутия македонски владетел Филип II, баща на Александър Македонски и основател на Великата Македонска държава дала началото на елинизма. Кратък престой за посещение на музея във Вергина. Отпътуване преди обяд за живописното градче Науса, където ще имате възможност да се потопите в атмосферата на ежегодния карнавал. Заедно с местните танцьори ще преживеем ритуалите за прогонването на злото и ще имаме възможност да опитаме от местните специалитети, поляти с прочутото вино от тъмно червено грозде „Ксиномавро“. Град  Науса се намира в източните поли на планината Каракамен ( на гръцки Вермио). Отдалечен е на 22 километра северозападно от град Верия и на 32 километра южно от Едеса. Река Арапица разделя града на две части, като по течението й има серия красиви водопади и е разположен паркът Свети Николай. Според античните автори първите обитатели на района са фригите, изместени по-късно от македонците. В равнината под днешния град  до село  Левкадия е разположен македонският град Миеза или Меза, открит при разкопки през 50-те години на XX век. В Миеза според античните историци Александър Велики е прекарал три години като ученик на Аристотел. Името на града се появява в римско време като Неа Аугуста и се променя през вековете до Науса, което е гръцкото му звучене. Свободно време. Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

Вид настаняване

На човек в двойна стая

Трети възрастен в  стая

Дете от 2 до 6 год. с 2-ма възрастни

Доплащане за единична стая

Хотел С категория

165 лева

165 лева

95 лева

80 лева

Цената включва:
  Транспорт с комфортен, туристически автобус  /климатик, хладилник, DVD/;
  2 нощувки с 2  закуски  в хотел  „С“ категория, в Паралия Катерини ;
  Посещение на Вергина /без входните такси/;
  Посещение на град Науса и карнавала;
  Панорамна обиколка на град Солун с беседа на български език;
  Медицинска застраховка с асистанс и покритие 5000 евро ;
  Пътни и магистрални такси;
  Водач от фирмата и екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:
 Целодневна екскурзия до Метеора и долината Темпи – 15 Евро на човек, деца до 12 години – 12 Евро;
 Посещение на таверна с жива музика и вечеря и напитка /узо,вино/ – 20-22 евро на човек,деца до 12 години – 15 евро /с безалкохолна напитка/;
 Входна такса Вергина– 8 евро, за пенсионери, деца и студенти – 50 % намаление. Първата или последната неделя в месеца входа в гробницата е безплатен. /Всички входни такси се заплащат на място в обекта/;
 Доплащане за медицинска застраховка: Лица над 64 г. – 4  лева
За осъществяване на допълнителните екскурзии са необходими минимум 20 туриста.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 туристи.
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи:  7 дни преди началната дата на отпътуване.
Начин на плащане: депозит 30% от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване.
Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт. За деца под 18 години пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето. За Република Гърция няма визови, санитарни и медицински ограничения и специални изисквания.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до Гърция, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини. 

123.BG Ltd